PRZEPIS: Czekoladowe ciastko z kremem i ananasowym musem

Łapcie przepis bo warto! Serwując sobie takie ciasta odchodzi ochota na sklepowe słodycze. Miejmy nadzieję, że przyjdzie czas gdzie na półkach w supermarketach będziemy mogli spotkać nie tylko batony, przesłodzone czekolady z nadzieniem ale i również ciasta zrobione ze zdrowych składników bez użycia cukru!
PRZEPIS: Czekoladowe ciastko z kremem i ananasowym musem
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Miała być WZ-ka jednak wyszło po prostu czekoladowe ciastko z kremem i ananasową galaretką. Łapcie przepis bo warto! Serwując sobie takie ciasta odchodzi ochota na sklepowe słodycze. Miejmy nadzieję, że przyjdzie czas gdzie na półkach w supermarketach będziemy mogli spotkać nie tylko batony, przesłodzone czekolady z nadzieniem ale i również ciasta zrobione ze zdrowych składników bez użycia cukru! 

Biszkopt:

Masa:

  • jajka
  • 190 g mąki u mnie 110 ryżowej i 80 kukurydzianej 
  • łyżka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki ksylitolu
  • 400 g jogurtu greckiego

PRZEPIS: Czekoladowe ciastko z kremem i ananasowym musem

Miksujemy jaja z ksylitolem, następnie po kolei dodajemy resztę składników i miksujemy do gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na prostokątną blachę, aby utworzył się złego cienki placek. Pieczemy w 190 stopniach przez 50 min.

Galaretka:

Ostatnia warstwa:

  • 2 puchy mleka kokosowego, które oddziela się od siebie na warstwę stałą i wodę
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • opcjonalnie odżywka białkowa waniliowa lub kilka kropel olejku waniliowego

Wszystko miksujemy i wylewamy na ciasto . Wkładamy do lodówki . Ja przed wylaniem masy odkroiłam trochę górną część biszkoptu , ale myślę że bez tego również wyjdzie.

Wartości odżywcze:

  • Połowa świeżego ananasa 
  • 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
  • pół szklanki gorącej wody (można pominąć)

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dajemy do ostudzenia. W między czasie blendujemy ananasa na mus . Po ostygnięciu żelatynę z wodą wlewamy do musu ananasowego i odstawiamy na chwilkę do lodówki. Mu nie stężeje nam do końca, ponieważ ananas zawiera enzymy preolityczne, które rozkładają białka. Żelatyna odrobinę zagęści nam mus tak aby nadawał się do wylania na ciasto :) Jeśli nie chcemy jej używać możemy po prostu położyć sam zblendowany ananas

  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka 
  • łyżeczka oleju kokosowego

Rozpuszczamy wszystko w garnuszku i oblewamy ciasto.
Ciacho trzymamy w lodówce.

PRZEPIS: Czekoladowe ciastko z kremem i ananasowym musem

Wyszło aż 12 kawałków! Makro całego ciasta to: 2600 kcal w tym: 

B: 96g

T: 151 g

W: 199 g 

Wartość jednego kawałka to 217 kcal w tym: 

B: 8g

T: 13 g 

W: 17 g. 

PRZEPIS: Czekoladowe ciastko z kremem i ananasowym musem

Team BODYPAK.

Zostaw opinię