Przepis na piętrowe pancakes z frużeliną
Przepis na piętrowe pancakes z frużeliną
Bardzo lubisz pancakes lub naleśniki, ale nie do końca wiesz jak wykonać je w fit wersji, by w pełni cieszyć się ich smakiem w czasie jedzenia, ale zaoszczędzić sobie przykrych doświadczeń po spożyciu klasycznych wersji, zawierających w swoim składzie gluten lub twarogu? Nic prostszego!
Co będzie Ci potrzebne?
Lista składników:
Na ciasto:
- jajka – 2 sztuki
- banan – 2 sztuki
- 6PAK Nutrition Whey Isolate – 30g
- mleczko kokosowe – 100ml
- mąka ryżowa – 100g
- wiórki kokosowe – 50g
Na dekorację 1 porcji:
- 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly - Apple Cinnamon – 2 łyżki
- jogurt kokosowy – 3 łyżki
- 6PAK Nutrition Yummy Cream – niewielka ilość
Co i jak zrobić po kolei?
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek, dobrze ubij na puszystą pianę z wykorzystaniem trzepaczki lub blendera ręcznego (na pewno zaoszczędzisz na czasie), po czym dodaj także żółtka i wymieszaj.
Banany możesz zblendować oddzielnie (tą wersję polecam) i dodać do jajek, bądź połamać na mniejsze i rozdrobnić jednocześnie mieszając razem z nimi.
Do masy jajeczno-bananowej wlej mleczko kokosowe, wsyp mąkę, odżywkę białkową 6PAK Nutrition Whey Isolate oraz wiórki. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego (najlepiej wykorzystać patelnię do naleśników) - 1 łyżka powinna wystarczyć Ci do usmażenia wszystkich pancakes. Następnie nakładaj masę na 3 pancakes obok siebie (wielkości mniej więcej średnicy szklanki) i smaż z jednej strony przez około 60-90 sekund, po czym przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez jakieś 30 sekund.
Na sam koniec połóż na talerzu placek, wyłóż na niego 1 łyżkę frużeliny 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly - Apple Cinnamon, oraz 1 łyżkę jogurtu kokosowego o dowolnym smaku (świetnie sprawdza się bananowy), następnie kolejny placek i znowu frużelinę i jogurt, na to ostatni placek oraz polej już tylko jogurtem.
Gotową składankę udekoruj dla wykończenia niewielką ilością - 6PAK Nutrition Yummy Cream o dowolnym smaku.
Wartość odżywcza całości pancakes bez dodatków (12 placków):
Kaloryczność: 1 440 kcal
Białko: 52,6 g
Tłuszcz: 72,4 g
Węglowodany: 153,1 g
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami – dżemem i jogurtem (zawiera 3 placki):
Kaloryczność: 467 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 65,8 g
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak ułożyć jadłospis na redukcję dla początkujących?
Planowanie diety redukcyjnej może być trudnym zadaniem, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z odchudzaniem. Aby osiągnąć upragnioną wagę w sposób zdrowy i efektywny, nie wystarczy, że ograniczysz jedzenie. Sprawdź, dlaczego planując odchudzanie, musisz stosować podstawowe zasady zdrowego odżywiania, kontrolę porcji oraz odpowiedni dobór produktów.
Zostaw opinię