Enzymy trawienne - po co i dla kogo?

Z artykułu dowiesz się czym są enzymy trawienne i za co odpowiadają, a także kto powinien sięgnąć po suplementacje.
Enzymy trawienne - po co i dla kogo?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym są enzymy trawienne? Enzymy trawienne to specyficzna grupa białek, wydzielanych w układzie pokarmowym człowieka odpowiedzialnych za przyśpieszenie rozkładu złożonych związków z pożywienia do jak najprostszych do strawienia cząsteczek, co zachodzi w procesie hydrolizy, które mogą zostać wykorzystane przez organizm do licznych reakcji. Ich produkcja zachodzi głównie w trzustce i jelicie cienkim, ale również przez gruczoł ślinowy czy żołądek.

Podział enzymów ze wzglądu na rodzaj trawionych składników

Enzymy trawienne dzielimy na 4 główne grupy:

  • enzymy proteolityczne, inaczej peptydazy, zajmujące się rozkładem białek,
  • enzymy amylolityczne, inaczej amylazy, odpowiedzialne za rozkład węglowodanów,
  • enzymy lipolityczne, inaczej lipazy, przyśpieszające rozkład tłuszczów,
  • enzymy nukleolityczne, inaczej nukleazy, przyczyniające się do rozkładu kwasów nukleinowych:

        a) rybonukleazy - oddziałujące na kwas rybonukleinowy (RNA),
        b) deoksyrybonukleazy - wpływające na kwas deoksyrybonukleinowy (DNA).

Podział enzymów ze względu na miejsce działania

POLECAMY:

6PAK Nutrition Milky Shake Whey - 1800g

6PAK Nutrition Milky Shake Whey - 1800g

 opinii (83)
1 porcja / 2,50 pln
149,99 pln
Najniższa cena: 169,99 pln -12%
Trec CM3 Powder - 500g

Trec CM3 Powder - 500g

 opinii (29)
1 porcja / 0,77 pln
109,99 pln
Najniższa cena: 114,99 pln -4%

Ze względu na miejsce działania wyróżniamy poszczególne enzymy:

  1. Jama ustna: amylaza ślinowa, lizozym;
  2. Żołądek: pepsyna, lipaza żołądkowa;
  3. Dwunastnica: trypsynogenu, chymotrypsynogen, elastaza, lipaza żołądkowa, amylaza trzustkowa, disacharydaza, nukleazy trzustkowe;
  4. Jelito cienkie: aminopeptydazy, karboksypeptydazy, amylaza jelitowa, laktaza, sacharaza, lipaza jelitowa, nukleazy jelitowe.

Przyczyny niedoboru enzymów trawiennych

Przyczyn może być wiele, ale do głównych zaliczymy z pewnością:

  • przesiąkliwe jelito,
  • stany zapalne wywoływane przez alergie pokarmowe,
  • przewlekły stres,
  • ekspozycja na wszechobecne toksyny,
  • procesy starzenia,
  • zmniejszona produkcja kwasu solnego, ponieważ kwasowe środowisko jest wymagane do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za trawienie protein,
  • predyspozycje genetyczne.

Enzymy trawienne - dla kogo są potrzebne?

Suplementacja enzymów trawiennych może być niezbędna wśród pewnych grup osób:

  • osoby z upośledzonym funkcjonowaniem trzustki, w przebiegu chociażby choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii czy cukrzycy, gdyż jest ona odpowiedzialna za produkcje kilku enzymów: lipazy trzustkowej, amylazy trzustkowej, nukleaz oraz nieaktywnych proenzymów: trypsynogenu, chymotrypsynogenu i proelastazy, przekształcanych odpowiednio do: trypsyny, chymotrypsyny i elastazy, a więc ich braki muszą zostać uzupełnione celem zwiększenia absorpcji składników pokarmowych, a szczególnie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,  
  • wsparcie enzymami trawiennymi może okazać się korzystne dla osób borykających się z nieszczelnymi jelitami,
  • przy doświadczeniu chorób wątroby,
  • jeżeli mamy uczucie zatrzymania skonsumowanego pożywienia w żołądku,
  • przy problemach dotykających szerokie grono osób, takich jak: zatwardzenie, wzdęcia, gazy, niestrawności,
  • jeśli zauważymy, że w naszym stolcu znajdują się niestrawione cząstki pokarmu,
  • osoby doświadczające refluksu żołądkowo-przełykowego po spożyciu posiłku.

Suplementy z enzymami trawiennymi:

Universal Animal PAK - 44 sasz.

Universal Animal PAK - 44 sasz.

 opinii (18)
1 porcja / 4,89 pln
214,99 pln

Z czym wiążę się niedobory enzymów trawiennych?

  • niezdolność do trawienia, a więc również właściwego wchłaniania składników pokarmowych może prowadzić do wystąpienia niedożywienia,
  • niestrawione cząstki pokarmowe mogą stać się pożywką dla niekorzystnych bakterii zasiedlających nasze jelita, powodując wzdęcia, gazy, a co gorsza dysbiozę jelitową, czyli przerost liczby szkodliwych bakterii, co może mieć szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych,
  • nieodpowiednie działanie enzymów układu pokarmowego może doprowadzić do zapalenia trzustki, mukowiscydozy, choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii, a nawet raka trzustki.

Suplementacja enzymami trawiennymi

  • Enzymy trawienne zawarte w owocach: bromealina z ananasa, papaina z papai,
  • Enzymy trawienne pochodzące z surowego mięsa zwierzęcego w postaci tatara, lub poddanego lekkiej obróbce termicznej niedoprowadzającej do ich zniszczenia,
  • Enzymy pochodzące z probiotyków,
  • Suplementy zawierające mieszanki niezbędnych enzymów trawiennych,
  • Betaina HCL.


UWAGA: Enzymy należy spożywać tuż przed posiłkiem!

Jak możemy wpłynąć na uzupełnienie niedoborów enzymów trawiennych?

Chcąc poradzić sobie z problemami dotyczącymi zbyt małej ilości wytwarzanych enzymów trawiących składników pokarmowych możemy zadziałać poprzez:

  • redukcję stanów zapalnych toczących się w organizmie,
  • odbudowę naturalnej mikroflory jelitowej, a tu z pomocą przychodzą nam odpowiednio dobrane preparaty probiotyczne oraz prebiotyki stanowiące pożywkę dla korzystnych bakterii bytujących w naszych jelitach,
  • eliminacja z diety pokarmów zawierających inhibitory enzymów trawiennych, a więc nasiona roślin strączkowych czy ziarna zbóż,
  • wyrównanie niedoborów pokarmowych w organizmie,
  • naukę radzenia sobie ze stresem, który w dużej mierze oddziałuje na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Bibliografia

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Digestive_enzyme
2) https://paleoleap.com/digestive-enzyme-supplements/
3) https://www.amymyersmd.com/2016/04/digestive-enzymes/
4) http://whole9life.com/2012/09/digestive-enzymes-101/
5) https://draxe.com/digestive-enzymes/

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię