- CLA OD ZNANEJ I CENIONEJ MARKI TREC
- CLA TO SPRZĘŻONY KWAS LINOLOWY
- KAŻDA PORCJA TO 1436 MG SPRZĘŻONEGO KWASU LINOLOWEGO
- CLA UCZESTNICZY W METABOLIZMIE LIPIDÓW
- OPAKOWANIE WYSTARCZY NA MIESIĄC – ZAWIERA 30 PORCJI
- KOMFORTOWA SUPLEMENTACJA W FORMIE KAPSUŁEK
Trec CLA to suplement diety w postaci kapsułek zawierający CLA, czyli sprzężony kwas linolowy.
Co to jest CLA?
Sprzężone kwasy linolowe (CLA) (z ang. conjugated linoleic acid) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które naturalnie występują w produktach spożywczych pochodzących od przeżuwaczy. Do chwili obecnej istnieje co najmniej 28 znanych izomerów CLA, zdefiniowanych przez dwa sprzężone wiązania podwójne w różnych położeniach geometrycznych (tj. cis lub trans) i pozycjach. CLA wywodzą się z biouwodornienia kwasu linolowego – drobnoustroje w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy przekształcają kwas linolowy w różne izoformy CLA. Naturalnym źródłem CLA jest czerwone mięso i produkty mleczne. Co ciekawe, izomery sprzężonego kwasu linolowego (CLA) charakteryzują się wysoką stabilnością w procesach termicznych, co zapewnia optymalną jakość mięsa po ugotowaniu. CLA można również wytwarzać z olejów bogatych w kwas linolowy, takich jak olej szafranowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy.
Czy CLA to tłuszcze trans?
W wyniku obecności jednego wiązania podwójnego w konfiguracji trans, sprzężone kwasy linolowe są technicznie uważane za kwasy tłuszczowe trans. Jednak przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), CLA nie jest obecnie klasyfikowany jako tłuszcz trans. W 2008 r. FDA nadała CLA oznaczenie „Generally Regarded as Safe (GRAS)”, co zwolniło go z klasyfikacji jako tłuszcz trans na etykietach żywieniowych.
CLA w liczbach
Lehnen i wsp. w swojej publikacji naukowej z 2015 r. podają, że sprzężony kwas linolowy bierze udział w metabolizmie lipidów, a szczególnie w oksydacyjnym układzie komórkowym, co może tłumaczyć wiele fizjologicznych właściwości kwasów tłuszczowych. Dostępne są różne badania, w których oceniano wpływ CLA na metabolizm energetyczny, w tym wpływ na zmiany w metabolizmie lipidów i składzie ciała. We wspomnianym powyżej artykule naukowym stwierdzono, że jednym z bardziej interesujących (i też w tym zakresie badanym) efektem suplementacji CLA jest jego zdolność do zmiany składu ciała, poprzez m. in. i redukcję tłuszczowej masy ciała.
Jakie właściwości ma CLA?
Udział CLA wynosi od 0,34% do 1,07% całkowitego tłuszczu w produktach mlecznych oraz od 0,12% do 0,68% całkowitego tłuszczu w surowych lub przetworzonych produktach wołowych. Jednak oczywiście zawartość CLA w żywności zależy od kilku czynników, w tym pory roku i rasy zwierzęcia, stanu odżywienia i wieku. Średnie dzienne spożycie CLA wynosi od 152 mg do 212 mg odpowiednio dla kobiet i mężczyzn (nie wegetarian).
Chcesz uzupełnić swoją dietę o sprzężony kwas linolowy? Postaw na CLA od znanej i cenionej marki Trec!
Literatura:
- Lehnen T. E., da Silva M. R., Camacho A., Marcadenti A., Lehnen A. M., A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2015, 12, 36.
- Basak S., Duttaroy A. K., Conjugated Linoleic Acid and Its Beneficial Effects in Obesity, Cardiovascular Disease, and Cancer, Nutrients, 2020, 12(7), 1913.
- Kennedy A., Martinez K., Schmidt S., Mandrup S., LaPoint K., McIntosh, M., Antiobesity mechanisms of action of conjugated linoleic acid, The Journal of nutritional biochemistry, 2010, 21(3), 171-179.
- den Hartigh L. J., Conjugated Linoleic Acid Effects on Cancer, Obesity, and Atherosclerosis: A Review of Pre-Clinical and Human Trials with Current Perspectives. Nutrients, 2019, 11(2), 370.