- ODŻYWKA WĘGLOWODANOWA Z DODATKIEM WITAMIN I MINERAŁÓW
- ZAWIERA RÓWNIEŻ TAURYNĘ, L-TYROZYNĘ I L-KARNITYNĘ
- OPAKOWANIE 750 G STANOWI 10 PORCJI
- WYBORNY SMAK

Trec W.A.N.A.D. Carbo Accelerator Formula to suplement diety w postaci proszku do sporządzania napoju węglowodanowego. Produkt przeznaczony głównie dla osób aktywnych fizycznie.
Jak ważne są węglowodany?
Węglowodany to istotny składnik odżywczy. W organizmie człowieka pełnią wiele istotnych funkcji, ale są przede wszystkim jednym z ważniejszych substratów energetycznych, czyli są źródłem energii w utlenianiu komórkowym. Funkcja zapasowa węglowodanów to magazynowanie glukozy w formie glikogenu w mięśniach i wątrobie. W czasie aktywności fizycznej glikogen z tkanki mięśniowej służy do pracy mięśni. Mówiąc bardziej szczegółowo, glukoza dostarczona z węglowodanami, ulega przekształceniu do ATP (czyli adenozynotrójfosforanu) i odpowiada za skurcz włókien mięśniowych. Węglowodany wchodzą również w skład błon komórkowych oraz mogą wspierać w zapobieganiu ketozy.
Produkt Trec W.A.N.A.D. Carbo Accelerator Formula zawiera taurynę, L-tyrozynę i L-karnitynę oraz kompleks witamin i minerałów (m. in. witaminę C, niacynę, witaminę E, kwas pantotenowy, witaminę B6, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, biotynę, witaminę B12, wapń, magnez).
Warto mieć na uwadze, że witamina B6, witamina B12, niacyna, ryboflawina oraz magnez przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych. Z kolei witamina C i foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Chcesz uzupełnić swoją dietę o produkt węglowodanowy? Wypróbuj koniecznie Trec W.A.N.A.D. Carbo Accelerator Formula!
Literatura:
1. Jarosz M.(red)., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
2. Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV 2017; 2 (55), s. 237-246.
3. Bączkowicz M., Fortuna T., Ogonek J., Jakość odżywek białkowo-węglowodanowych i preferencje konsumenckie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), s. 268-276.
4. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.