- L-CYSTEINA W WYGODNEJ POSTACI KAPSUŁEK
- PRODUKT OD POPULARNEJ AMERYKAŃSKIEJ MARKI SOLGAR
- KAŻDA PORCJA TO 500 MG L-CYSTEINY
- ZNAKOMITA JAKOŚĆ
- KOMFORTOWA SUPLEMENTACJA (KAPSUŁKI)
- W OPAKOWANIU ZNAJDUJE SIĘ 30 PORCJI
Solgar L-cysteina to suplement diety w postaci kapsułek zawierający L-cysteinę.
L-cysteina – co to za aminokwas?
L-cysteina zaliczana jest do aminokwasów nieistotnych; jest jednym z elementów budulcowych potrzebnych do syntezy białek. Zawiera siarkę w postaci grupy tiolowej (-SH) na końcu swojego łańcucha bocznego. Grupa -SH odpowiada za wysoką zdolność reaktywną aminokwasu, a zatem jest odpowiedzialna za wiele jego biologicznych funkcji u ludzi. Mówiąc bardziej naukowym językiem, L-cysteina to aminokwas tworzący mostki dwusiarczkowe, rodzaj wiązania kowalencyjnego, który odgrywa fundamentalną rolę w strukturze białek, wspierając tym samym ich aktywność biologiczną.
Czy wiesz, że cysteina i metionina zaliczane są do aminokwasów siarkowych?
L-cysteina jest jednym z dwóch aminokwasów proteinogennych, które zawierają atom siarki (drugi to metionina). Uważany jest za aminokwas nieistotny, ponieważ jest wytwarzany w ludzkim organizmie. Aminokwasy siarkowe są rodzajem aminokwasów, które odgrywają rolę m. in. w budowie białek i metabolizmie. Cysteina może być przyswajana różnymi drogami w zależności od potrzeb komórek, dając początek związkom siarki. Głównym metabolitem otrzymywanym przez asymilację cysteiny jest sulfinian, metabolizowany do powstania m. in. tauryny, która jest dość liczną cząsteczką na poziomie wewnątrzkomórkowym. Istnieje wiele innych ważnych reakcji zachodzących podczas metabolizmu cysteiny, które umożliwiają np. syntezę tiocysteiny lub przenoszenie siarki między cząsteczkami.
L-cysteina a glutation
Publikacja naukowa z 2008 r.: Effects of the Usage of L-Cysteine (L-Cys) on Human Health (Plaza i wsp.), zawiera informacje, że L-cysteina działa jako prekursor syntezy glutationu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Zredukowana forma glutationu odgrywa rolę w obronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym. Ta właściwość wynika z jego zdolności do neutralizacji reaktywnych cząstek, które mogą powodować uszkodzenia komórek i tkanek. Autorzy tej publikacji podają, że stosowanie L-cysteiny przywraca syntezę glutationu w przypadkach, w których została ona naruszona, poprawiając w ten sposób równowagę redoks i sprzyjając redukcji stresu oksydacyjnego.
L-cysteina w postaci kapsułek od znanej marki Solgar – znakomity wybór!
Literatura:
- Lista PENDING opublikowana na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiającego wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
- Plaza N. C., García-Galbis M. R., Martínez-Espinosa R. M., Effects of the Usage of L-Cysteine (L-Cys) on Human Health, Molecules, 2018 Mar; 23(3): 575.
- Bin P., Huang R., Zhou X., Oxidation Resistance of the Sulfur Amino Acids: Methionine and Cysteine, BioMed Research International, 2017, vol. 2017.
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-Cysteine
- https://www.acs.org/content/acs/en/molecule-of-the-week/archive/c/l-cysteine.html
Zalecane spożycie / sposób przygotowania:
Osoby dorosłe: spożywać 1 kapsułkę dziennie, najlepiej zażywać między posiłkami popijając sokiem lub wodą, lub stosować według wskazań specjalisty.
Napisz swoją opinię