- JEDNA PORCJA ZAWIERA 1000 MG SPIRULINY, CZYLI SPROSZKOWANYCH ALG
- W OPAKOWANIU ZNAJDUJE SIĘ 45 PORCJI
- WYGODNA FORMA TABLETEK
OstroVit Spiruline to suplement diety w postaci tabletek zawierający sproszkowane algi – spirulinę (Arthrospira platensis).
Czym jest spirulina?
Spirulina to zielono-niebieska, mikroskopijnej wielkości alga, która zawiera 65–70% czystego białka, kwas gamma-linolenowy (który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym), beta-karoten, witaminy C, D i E oraz z grupy B np. witaminę B12 charakteryzującą się dobrą biodostępnością. Jest także źródłem wysoce biodostępnego żelaza oraz innych składników mineralnych (m. in. potas, magnez).
Jakie właściwości wykazuje spirulina?
Spirulina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi chronić się przed skutkami stresu oksydacyjnego. Jej właściwości antyoksydacyjne wynikają z obecności kwasów fenolowych, tokoferoli i beta-karotenu. Spirulina wspiera także odporność organizmu przez wspomaganie aktywności układu immunologicznego oraz (co ważne dla osób aktywnych fizycznie) wspiera witalność organizmu i wpływa na zwiększenie energii. Spirulina może wpływać na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów oraz podwyższać stężenie cholesterolu frakcji HDL, a także może wspomagać obniżenie stężenia glukozy we krwi.
Warto również dodać, że spirulina jest bogatym źródłem białka, zawiera go około 5 razy więcej niż mięso, a przecież białko wpływa na wzrost i utrzymanie masy mięśniowej.
Spirulina jest więc wartościowym produktem, dzięki któremu można dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze. Chcesz uzupełnić swoją dietę o "zielone" wsparcie? Wypróbuj OstroVit Spiruline w postaci tabletek!
Literatura:
1. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2015, 5, 4, s. 401–408.
2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013;4(4), s. 199-209.
3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna 2015 1(18), s. 18-22.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane